top of page

Lucian Blaga
La vârsta de 5 ani, matuşa sa, Mia Braia, l-a auzit pe Lucian fredonând o melodie şi a observat cum la o serata muzicală a stat lipit de pian, ascultând foarte atent. Mia i-a sugerat mamei lui Lucian să îl ducă la liceul de muzică din Bucureşti pentru un test al aptitudinilor muzicale, pe care Lucian l-a trecut cu mare succes. Aşa s-a născut cariera sa muzicală. Lucian a urmat liceul de muzică "George Enescu" din Bucureşti, secția pian, iar apoi Conservatorul "Ciprian Porumbescu". La Conservator, Lucian a absolvit Magna cum Laude două masterate, în Pedagogie Muzială şi respectiv, Compoziție Jazz-Muzică Usoară, cu compozitorul Anton Șuteu.
Dragostea pentru muzica pop si jazz l-a făcut pe Lucian să înceapă să compună de la vârsta de 14 ani. Aceasta a culminat in 1993 cu câştigarea Premiului 1 si a Trofeului la Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia, secțiunea Creație, cu piesa "Din tot ce-a fost", intrepretată de Luminița Anghel. Tot în 1993, Lucian a participat la prima selecție Natională a României pentru concursul muzical Eurovision, cu piesa "Dintr-un vis", interpretată de Monica Anghel. În 1995, el a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. În acelasi an, Lucian a câştigat premiul trei la Festivalul Mamaia, secțiunea Creație, cu piesa "Cât aş vrea", interpretată de Adrian Daminescu.
În România, Lucian a cântat la keyboards în diferite grupuri rock. Între anii 1989-1991 a fost membru al grupului Vali Sterian şi Compania de Sunet (cu care în 1989 a înregistrat discul "Nimic Fără Oameni"). Apoi, ca membru al grupurilor Barock si Sens, Lucian a participat la numeroase spectacole de rock alături de trupe renumite, ca Holograf, Iris, Compact, Roşu şi Negru etc. În acelaşi timp, el a continuat să colaboreze cu solişti ca Elena Cârstea, Sanda Ladoşi, Adrian Daminescu, Monica Anghel şi Carmen Trandafir.
Lucian şi soția sa, Monica Topârcean-Blaga, care scrie versurile compozițiilor sale, s-au stabilit în Chicago în 1996. Aici, Lucian a absolvit un Master în Teorie Muzicală la Roosevelt University. Deşi având rezidența în SUA, Lucian a continuat colaborarea cu Televiziunea Română şi diverse stații de radio, şi a continuat să compună piese pentru artişti români, şi jingles pentru diverse emisiuni ale postului Radio România Internațional. În prezent, Lucian continuă să compună, predă clase de pian, teorie muzicală şi compoziție, şi este deosebit de fericit că s-a alăturat recent grupului artistic RETRO, grup care continuă să îl inspire muzical şi cu care are o prietenie speciala. GO RETRO!
bottom of page