top of page
Musician

Ștefan Cristolțean

In clasa a 7-a, Stefan a primit un keyboard electronic made in USSR... Mai târziu, în liceu, a început să cânte la chitară iar în armată a avut timp mai mult să-şi perfecționeze stilul. Nu doar muzica l-a fascinat pe Ștefan. În Facultate, a fost dansator de dansuri populare la Mărțişorul din Cluj-Napoca iar după terminarea studiilor, la Someşul-Napoca din acelaşi oraş. Cu ambele grupuri a călătorit prin Europa şi SUA, expunând tradițiile folclorice româneşti la diferite festivaluri.
În 1996, împreunță cu soția lui s-au stabilit în Chicago şi pentru câțiva ani au condus grupul de dansuri Miorița de la Biserica Nasterea Domnului.
În 2004, a interpretat rolul lui Richie în serialul “My life is a sitcom II”.
În 2010, a inițiat şi condus grupul musical de copii Cireşarii, grup care activează şi în prezent.
În 2011, a inițiat Cenaclu muzical-literar Vox-Maris, care s-a transformat într-un grup Folk-Rock. A cântat cu acest grup până în 2015. Împreună au înregistrat un album musical, “Calatori prin Vise”.
În 2016, a reinițiat mişcarea de cenaclu musical-literar care acum se numeşte Cenaclul RETRO. Prin ea se doreşte să se aducă în actualitate perioada Cenaclului Flacăra şi de asemenea, să se lase generațiilor care urmează o frântură din cultura românească.

In clasa a 7-a, Stefan a primit un keyboard electronic made in USSR... Mai târziu, în liceu, a început să cânte la chitară iar în armată a avut timp mai mult să-şi perfecționeze stilul. Nu doar muzica l-a fascinat pe Ștefan. În Facultate, a fost dansator de dansuri populare la Mărțişorul din Cluj-Napoca iar după terminarea studiilor, la Someşul-Napoca din acelaşi oraş. Cu ambele grupuri a călătorit prin Europa şi SUA, expunând tradițiile folclorice româneşti la diferite festivaluri. În 1996, împreunță cu soția lui s-au stabilit în Chicago şi pentru câțiva ani au condus grupul de dansuri Miorița de la Biserica Nasterea Domnului. În 2004, a interpretat rolul lui Richie în serialul “My life is a sitcom II”. În 2010, a inițiat şi condus grupul musical de copii Cireşarii, grup care activează şi în prezent. În 2011, a inițiat Cenaclu muzical-literar Vox-Maris, care s-a transformat într-un grup Folk-Rock. A cântat cu acest grup până în 2015. Împreună au înregistrat un album musical, “Calatori prin Vise”. În 2016, a reinițiat mişcarea de cenaclu musical-literar care acum se numeşte Cenaclul RETRO. Prin ea se doreşte să se aducă în actualitate perioada Cenaclului Flacăra şi de asemenea, să se lase generațiilor care urmează o frântură din cultura românească.
Musician

Sorin Griza

Sorin e originar din Reşita, un univers al călătoriilor montane al României. A început să cânte la chitară în liceu, fredonând ca şi mulți dintre adolescenții de la acea vreme cântece de Beatles, Phoenix şi Cenaclul „Flacara” pe coridoarele şcolii şi în excursii cu prietenii. În timpul facultății a activat în grupul rock studențesc „Argus„ dar şi în ansamblul de muzică populară al Facultății de Medicina din Timişoara. A urmat o pauză lungă în viața artistică după venirea în SUA, până în iunie 2017, când a fost cooptat în echipa „RETRO” ca basist.
Restul e familie, carieră şi implicare în comunitatea românească.

Sorin e originar din Reşita, un univers al călătoriilor montane al României. A început să cânte la chitară în liceu, fredonând ca şi mulți dintre adolescenții de la acea vreme cântece de Beatles, Phoenix şi Cenaclul „Flacara” pe coridoarele şcolii şi în excursii cu prietenii. În timpul facultății a activat în grupul rock studențesc „Argus„ dar şi în ansamblul de muzică populară al Facultății de Medicina din Timişoara. A urmat o pauză lungă în viața artistică după venirea în SUA, până în iunie 2017, când a fost cooptat în echipa „RETRO” ca basist. Restul e familie, carieră şi implicare în comunitatea românească.
Musician

Radu Răcean

“După cum știți sunt două feluri de emigranți români: sunt unii care încearcă să se rupă complet de țara din care au plecat. Eu am fost unul din aceia; am pierdut legătura cu România.  Acum, în jur de doi ani jumate i-am întâlnit pe acești oameni minunaţi şi am în suflet o fericire imensă că am putut să fac parte din acest spectacol și alte spectacole cu CR. Și acum, pentru prima dată în viață am încercat să scriu o poezie -nu știu dacă a ieșit bine, dar m-am inspirat de la cel mai mare poet român - Mihai, te rog să mă ierți.”

Gratitudine pentru Retro
 
Nu credeam să-nvăț a iubi din nou
Cântul, jocul, poezia
Ochii mei 'nălțam visători la steaua capitalistă
Când deodată voi ați apărut în cale-mi
Acest grup de oameni buni şi visători
Amalgam poetic, muzical şi vesel
Cerebrali, spirituali şi nebunatici
Creatori de muzică şi de poezie
Mi-aţi adus în suflet dor de neam român,
Ați răscolit ființa mea carpatină
Şi mi-aţi umplut inima de bucurie
Când eram pierdut în vârtejul American
Voi m-ați oprit, mi-ați cântat "Bade loane"
Și pe mine, mie, m-ați REDAT!
 
 
                                 Radu Russell Răcean,  
                               Chicago, Decembrie 2019

“După cum știți sunt două feluri de emigranți români: sunt unii care încearcă să se rupă complet de țara din care au plecat. Eu am fost unul din aceia; am pierdut legătura cu România.  Acum, în jur de doi ani jumate i-am întâlnit pe acești oameni minunaţi şi am în suflet o fericire imensă că am putut să fac parte din acest spectacol și alte spectacole cu CR. Și acum, pentru prima dată în viață am încercat să scriu o poezie -nu știu dacă a ieșit bine, dar m-am inspirat de la cel mai mare poet român - Mihai, te rog să mă ierți.” Gratitudine pentru Retro   Nu credeam să-nvăț a iubi din nou Cântul, jocul, poezia Ochii mei 'nălțam visători la steaua capitalistă Când deodată voi ați apărut în cale-mi Acest grup de oameni buni şi visători Amalgam poetic, muzical şi vesel Cerebrali, spirituali şi nebunatici Creatori de muzică şi de poezie Mi-aţi adus în suflet dor de neam român, Ați răscolit ființa mea carpatină Şi mi-aţi umplut inima de bucurie Când eram pierdut în vârtejul American Voi m-ați oprit, mi-ați cântat "Bade loane" Și pe mine, mie, m-ați REDAT!                                      Radu Russell Răcean,                                  Chicago, Decembrie 2019
Musician

Ligia Grindeanu

Ligia Ana Grindeanu este medic specialist pediatru şi poetă, autoarea volumului de versuri Dincolo de linişte, Casa de editură Mureş, 2003.
Ligia scrie şi recită poezii încă din copilărie şi este membră a cenaclului “N.D. Cocea-Anotimpuri” din Sighişoara, oraşul ei natal. Chiar şi peste ocean şi-a continuat pasiunea pentru literatura română, fiind membru-fondator al cenaclului Dor din Iowa City, al cenaclului Retro din Chicago, şi director pentru poezie si creație literară la Seara Culturală Românească, participând şi organizând activități culturale în cadrul comunităților şi Bisericilor Româneşti. Ligia are publicaţii în: Cuvântul liber, Glasul Cetăţii, Ambasador, Târnava, Vatra Veche, LitArt, Creneluri Sighişorene, şi este inclusă în antologiile: Anotimpuri sub turnul cu ceas, Veşnicia Secundei, Efigii Lirice, Colecția Grai Românesc şi Vise Târzii. Pregăteşte un nou volum de versuri întitulat Anotimpuri de dor.

Ligia Ana Grindeanu este medic specialist pediatru şi poetă, autoarea volumului de versuri Dincolo de linişte, Casa de editură Mureş, 2003. Ligia scrie şi recită poezii încă din copilărie şi este membră a cenaclului “N.D. Cocea-Anotimpuri” din Sighişoara, oraşul ei natal. Chiar şi peste ocean şi-a continuat pasiunea pentru literatura română, fiind membru-fondator al cenaclului Dor din Iowa City, al cenaclului Retro din Chicago, şi director pentru poezie si creație literară la Seara Culturală Românească, participând şi organizând activități culturale în cadrul comunităților şi Bisericilor Româneşti. Ligia are publicaţii în: Cuvântul liber, Glasul Cetăţii, Ambasador, Târnava, Vatra Veche, LitArt, Creneluri Sighişorene, şi este inclusă în antologiile: Anotimpuri sub turnul cu ceas, Veşnicia Secundei, Efigii Lirice, Colecția Grai Românesc şi Vise Târzii. Pregăteşte un nou volum de versuri întitulat Anotimpuri de dor.
Musician

Cătălin Lari

Catalin Lari a inceput studiul muzicii la 6 ani si anume studiul acordionului,  in orasul sau natal Nasaud. La 10 ani a plecat la indemnul profesorului la Liceul de Muzica din Cluj-Napoca unde a inceput studiul viorii, iar 4 ani mai tarziu al violei. Chiar din timpul studentiei la Academia de Muzica Gheorghe Dima, a colaborat si cantat in institutii de renume printre care Filarmonica Dinu Lippati, Orchestra de Camera Stefan Ruha, Filarmonica Transilvania si Filarmonica Marea Neagra.
 
In 2003 a plecat din Romania spre continentul american unde a primit bursa pentru a continua sa studieze studiul muzicii. A obtinut diploma de Master in Music la Pittsburg State University si Certificate of Music Performance la DePaul University pana in 2007.
Catalin de asemenea a colaborat si cantat in diferite orchestre simfonice si de camera printre care Pittsburg State Symphony, Springfield Symphony Orchestra, Fort Smith Symphony, DePaul Symphony and Chicago Civic Symphony Orchestra.
 
In ultimii ani Catalin a inceput sa predea  studiul viorii si al violei la diferite studiori si scoli private din Chicago dintre care Ten Happy Little Fingers  alaturi de sotia sa Calina, Music Connection, Music Expressions and recently  Northside Music Academy.
 
Catalin a cunoscut si admirat membrii Cenaclului Retro la spectacolele acestora din 2019, dar a ramas in mijlocul lor dupa colaborarea memorabila avuta  pentru spectacolul din Ianuarie 2020, dedicat marelui poet Mihai Eminescu. De atunci Catalin s-a implicat cu pasiune in toate proiectele si concertele Cenaclului promovand creatiile artistice romanesti. Catalin descrie Cenaclul Retro ca o infuzie romaneasca de muzica si poezie in care redescoperi cele mai frumoase si deosebite sentimente inspirate de dorul de taramul romanesc.

Catalin Lari a inceput studiul muzicii la 6 ani si anume studiul acordionului,  in orasul sau natal Nasaud. La 10 ani a plecat la indemnul profesorului la Liceul de Muzica din Cluj-Napoca unde a inceput studiul viorii, iar 4 ani mai tarziu al violei. Chiar din timpul studentiei la Academia de Muzica Gheorghe Dima, a colaborat si cantat in institutii de renume printre care Filarmonica Dinu Lippati, Orchestra de Camera Stefan Ruha, Filarmonica Transilvania si Filarmonica Marea Neagra.   In 2003 a plecat din Romania spre continentul american unde a primit bursa pentru a continua sa studieze studiul muzicii. A obtinut diploma de Master in Music la Pittsburg State University si Certificate of Music Performance la DePaul University pana in 2007. Catalin de asemenea a colaborat si cantat in diferite orchestre simfonice si de camera printre care Pittsburg State Symphony, Springfield Symphony Orchestra, Fort Smith Symphony, DePaul Symphony and Chicago Civic Symphony Orchestra.   In ultimii ani Catalin a inceput sa predea  studiul viorii si al violei la diferite studiori si scoli private din Chicago dintre care Ten Happy Little Fingers  alaturi de sotia sa Calina, Music Connection, Music Expressions and recently  Northside Music Academy.   Catalin a cunoscut si admirat membrii Cenaclului Retro la spectacolele acestora din 2019, dar a ramas in mijlocul lor dupa colaborarea memorabila avuta  pentru spectacolul din Ianuarie 2020, dedicat marelui poet Mihai Eminescu. De atunci Catalin s-a implicat cu pasiune in toate proiectele si concertele Cenaclului promovand creatiile artistice romanesti. Catalin descrie Cenaclul Retro ca o infuzie romaneasca de muzica si poezie in care redescoperi cele mai frumoase si deosebite sentimente inspirate de dorul de taramul romanesc.
Musician

Călin Mărincaș

Cine sunt eu, cel care sunt? M-am născut între Carpați, cu dragoste de cântec și poezie. Am petrecut vremea liceului și a studenției ascultând muzica lui Iris, Compact, Semnal M, Holograf și participând la spectacolele Cenaclului Flacăra. Dragostea pentru poezie și muzică vine din fiorii pe care acestea îi creează atât în interiorul meu, cât și în vibrația lucrurilor exterioare.

Cine sunt eu, cel care sunt? M-am născut între Carpați, cu dragoste de cântec și poezie. Am petrecut vremea liceului și a studenției ascultând muzica lui Iris, Compact, Semnal M, Holograf și participând la spectacolele Cenaclului Flacăra. Dragostea pentru poezie și muzică vine din fiorii pe care acestea îi creează atât în interiorul meu, cât și în vibrația lucrurilor exterioare.
Musician

Corina Vlad

Corina este originară din Satu Mare şi a iubit dintodeauna natura, muzica şi poezia, descoperindu-şi pasiunea pentru muzica folk la Chicago Old Town School of Folk Music şi continuând apoi ca membră a cenaclurilor „Vox Maris” şi „Retro”. După cum spune ea însăşi: „Când sunt cu Retro, orele-horele tac, sunt clipe suspendate ale ființei”. Când nu este cu „Retro”, Corina profesează în arta masajului terapeutic, ca o expresie a energiei gândurilor pozitive.
Corina se caracterixeaza ca fiind un suflet de copil, bucurandu-se la maxim de lucrurile marunte, bucurie pe care o surprinde şi in poezii.

Corina este originară din Satu Mare şi a iubit dintodeauna natura, muzica şi poezia, descoperindu-şi pasiunea pentru muzica folk la Chicago Old Town School of Folk Music şi continuând apoi ca membră a cenaclurilor „Vox Maris” şi „Retro”. După cum spune ea însăşi: „Când sunt cu Retro, orele-horele tac, sunt clipe suspendate ale ființei”. Când nu este cu „Retro”, Corina profesează în arta masajului terapeutic, ca o expresie a energiei gândurilor pozitive. Corina se caracterixeaza ca fiind un suflet de copil, bucurandu-se la maxim de lucrurile marunte, bucurie pe care o surprinde şi in poezii.
Musician

Anda Cristolțean

Anda a pornit în călătoria artistică în clasa a 2-a, când a început să ia lecții de chitară clasică. A participat la diverse evenimente organizate în oraş cu un grup de mandoline şi chitare (Filarmonica de Stat Satu-Mare). A crescut sub influența muzicii folk a cenaclului Flacăra şi asta a pus o amprentă deosebita în viața ei. Işi lua chitara cu ea oriunde mergea. Aşa a ajuns de fapt să-l cunoască pe soțul ei, Ștefan. El căuta o chitară şi ea avea o chitară în camera din cămin (în Haşdeu). Împreună au pornit nu doar în aventura vieții, numită căsătorie, dar şi-n lumea artei. Au fost amândoi dansatori la ansamblul Școlii Populare de Artă Cluj-Napoca, ansamblu cu care au participat la nenumărate evenimente şi festivaluri, în multe oraşe ale lumii, expunând cu mândrie tradiția şi cultura românească.
În 1996 s-au stabilit în Chicago şi pentru câțiva ani au condus grupul de dansuri Miorița de la Biserica Naşterea Domnului.
În 2011, au inițiat Cenaclul muzical-literar Vox-Maris, care s-a transformat într-un grup Folk-Rock. Ștefan a cântat cu acest grup până în 2015. Împreună au înregistrat un album musical “Călători prin Vise”.
În 2016 au reinițiat mişcarea de cenaclu musical-literar şi i-au dat veştminte noi, sub denumirea de Cenaclul RETRO. Acest fenomen cultural e menit sa motiveze si sa inspire pe toti cei cu drag de frumos.

Anda a pornit în călătoria artistică în clasa a 2-a, când a început să ia lecții de chitară clasică. A participat la diverse evenimente organizate în oraş cu un grup de mandoline şi chitare (Filarmonica de Stat Satu-Mare). A crescut sub influența muzicii folk a cenaclului Flacăra şi asta a pus o amprentă deosebita în viața ei. Işi lua chitara cu ea oriunde mergea. Aşa a ajuns de fapt să-l cunoască pe soțul ei, Ștefan. El căuta o chitară şi ea avea o chitară în camera din cămin (în Haşdeu). Împreună au pornit nu doar în aventura vieții, numită căsătorie, dar şi-n lumea artei. Au fost amândoi dansatori la ansamblul Școlii Populare de Artă Cluj-Napoca, ansamblu cu care au participat la nenumărate evenimente şi festivaluri, în multe oraşe ale lumii, expunând cu mândrie tradiția şi cultura românească. În 1996 s-au stabilit în Chicago şi pentru câțiva ani au condus grupul de dansuri Miorița de la Biserica Naşterea Domnului. În 2011, au inițiat Cenaclul muzical-literar Vox-Maris, care s-a transformat într-un grup Folk-Rock. Ștefan a cântat cu acest grup până în 2015. Împreună au înregistrat un album musical “Călători prin Vise”. În 2016 au reinițiat mişcarea de cenaclu musical-literar şi i-au dat veştminte noi, sub denumirea de Cenaclul RETRO. Acest fenomen cultural e menit sa motiveze si sa inspire pe toti cei cu drag de frumos.
Musician

Ana de Sighișoara

Ana Munteanu Drăghici, poetă şi scriitoare din Sighişoara, este membră a Ligii Scriitorilor din România, preşedinta Cenaclului „ND Cocea-Anotimpuri” şi vicepreşedinta Asociației Literare „Creneluri Sighişorene”. Dânsa a publicat două volume de versuri intitulate „Testamentul Iubirii” si „Nirvana” şi este deținătoare a numeroase premii literare, fiind activă în viața artistică din România.
Ana este membră fondatoare a Cenaclului RETRO iar uneori se prezintă cu pesudonimul Ana de Sighişoara.
Un artist liric de o sensibilitate şi erudiție excepționale, precum şi un talent recitativ întâlnit doar la marii actori ai scenei româneşti, Ana reprezintă unul din cei mai valoroşi membri ai Cenaclului RETRO. Deşi uneori, atunci când este în România, nu reuşeşte să participe la evenimentele RETRO, Ana este în schimb tot timpul conectată spiritual şi cu tot sufletul alături de grup, indiferent de distanțe.

Ana Munteanu Drăghici, poetă şi scriitoare din Sighişoara, este membră a Ligii Scriitorilor din România, preşedinta Cenaclului „ND Cocea-Anotimpuri” şi vicepreşedinta Asociației Literare „Creneluri Sighişorene”. Dânsa a publicat două volume de versuri intitulate „Testamentul Iubirii” si „Nirvana” şi este deținătoare a numeroase premii literare, fiind activă în viața artistică din România. Ana este membră fondatoare a Cenaclului RETRO iar uneori se prezintă cu pesudonimul Ana de Sighişoara. Un artist liric de o sensibilitate şi erudiție excepționale, precum şi un talent recitativ întâlnit doar la marii actori ai scenei româneşti, Ana reprezintă unul din cei mai valoroşi membri ai Cenaclului RETRO. Deşi uneori, atunci când este în România, nu reuşeşte să participe la evenimentele RETRO, Ana este în schimb tot timpul conectată spiritual şi cu tot sufletul alături de grup, indiferent de distanțe.
bottom of page